Degenfeld Palota

Gróf Degenfeld Palota

 

Nagyon ritkán fordul elő, hogy egy város, pláne egy egész tájegység legemblematikusabb épülete eladó lesz. Olyan, mint ha a Parlamentet árulnák.
Tokaj város és az egész Tokaji borvidék legközpontibb épülete, a Tokaj központját képező Degenfeld palota most eladó.
Az épület fizikailag a Tokaj, Kossuth tér 1. szám alatt található, összességében  1.804 m2-es (hasznos  alapterület) komplex kihasználású épület, a 2000-es évek elején teljes körű felújításon esett át, és jelenleg is összességében jó műszaki állapotban van.

 

 

 

Tokaj

Tokaj város Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Miskolctól 54 km-re K-i irányban, a Tokaji hegy lábánál, a Tisza-Bodrog folyó találkozásánál, a Miskolc-Nyíregyháza közötti közúti és vasúti közlekedő utak mentén fekszik.
Tokaj, a nevével jelzett járás központja Borsod-Abaúj-Zemplén megye DK-i részén fekvő kisváros. Állandó lakosságszám 2021. január 1-jén 3.771 fő. A Tisza melletti település fejlődésében szerepet játszott közlekedési csomóponti fekvése, a szőlőtermesztésben és borászatban elfoglalt vezető helye.
A kisvárosnak páratlan természeti szépséget kölcsönöz a Tisza és a Bodrog folyók találkozása, a település fölé magasodó Tokaji hegy panorámája.
Tokaj turisztika vonzóerejét nemcsak a méltán világhírű borok, a gazdag építészeti és kulturális örökség, hanem a településen évente megrendezésre kerülő programok is erősítik. A Magyarországon egyedülálló, az egykori Patkó-bánya helyén épült, 2.500 fős Fesztiválkatlan színvonalas, szabadtéri előadásai, a Paulay Ede kőszínház programja, a szőlőtermesztéshez és borászathoz kapcsolódó szüreti napok és borfesztivál határon túli látogatókat is vonz.
Tokaj közúton a 38-as főúton, vasúton a Budapest-Miskolc-Szerencs-Nyíregyháza közötti vonalon érhető el. A város vasútállomásán az InterCity járatok is megállnak.
A Tokaj hegy aljai borvidék a Világörökség része, melyben Tokaj a magterülethez tartozik.

 

Az ingatlan fekvése

Az ingatlan a történelmi városrész központjában, a Kossuth téren fekszik.
A Kossuth tér gépkocsival a Bethlen Gábor út, a Rákóczi út és a Zákó köz felől is megközelíthető. A tér környezetében vendéglátóipari, turisztikai, kereskedelmi, szolgáltató vállalkozások, közintézmények, egyházi épületek, családi házas lakóingatlanok találhatók.
A Gróf Degenfeld Palota a főtér egyik legszebb késői klasszicista stílusban épült épülete, a teret övező épületek építészeti stílusába tejesen beilleszkedik.

 

Az ingatlan jellemzői

Az épület eredeti építői a gróf Degenfeld-Schonburg család volt, az épület 1875-ben nyerte el az 1998-ban kezdődött helyreállítás-átépítésig ismert formáját. Az épületet története során több alkalommal is átépítették. A gróf Degenfeld család, mint régi-új tulajdonos 1998-2001 között az épületet helyreállította, átalakította, korszerűsítette.
Az épület alaprajzi elrendezése aszimmetrikus „U”-alak, a Kossuth tér felőli utcafronti épületszárnyhoz udvari irányú D-i és É-i épületszárnyak csatlakoznak. Az utcafronti épületszárny földszintjén a Bodrog felé kapuátjárót nyitottak.
Az épület szintjei: pince, földszint, I. emelet, II. emelet (az É-i szárnyon), és tetőtér.
Tervezett funkciók: pinceszinten borozó (bortároló), földszinten étterem, bor- és ajándékbolt, emeleten bérelhető irodák és apartmanok, tetőtérben konferenciatermek.
A helyiségek jelenlegi állapotukban a tervezett funkciók betöltésére alkalmasak.
Az épület fő szerkezeti részei: pince boltozatos, teherhordó fal nagy vastagságú homokkő, helyenként tégla beékelődésekkel, emeleti és zárófödém síkfödém, tető faanyagú, utcafronti épületszárnynál kétállószékes, udvari szárnyaknál torokgerendás fedélszék, nyeregtető idom, hódfarkú cserépfedés.
A nagy kiterjedésű építmény helyiségei az épületszárnyak homlokzatain nyitott bejárati ajtókon könnyen elérhetők. Az épületszinteket kényelmes belső lépcsők kötik össze.
Az épület É-i szárnyában a földszintről induló teherliftet építettek.
Az 1998-ban kezdődött helyreállítás-átépítés során az épületet minden szerkezetre kiterjedően, műszaki állapotfelmérést, kiviteli tervezést követően felújították, korszerűsítették.
Az elvégzett munkák vázlatosan a következők voltak:
– utólagos fal- és pinceszigetelés,
– pincében épülő falak alátámasztása,
– kapuáthajtó boltozat, hevederek megerősítése,
– fafödémek cseréje, tetőtéri szilárd födém kialakítása,
– É-i szárnyon emeletráépítés,
– átalakítás az új funkciókra,
– tetőszerkezet átalakítása, megerősítése,
– tetőhéjazat cseréje,
– homlokzatok helyreállítása,
– új nyílászárók beépítése,
– burkolatok cseréje,
– lépcsőszerkezetek meghosszabbítása, felújítása,
– térburkolatok készítése a Zákó-közben és a tömbbelsőben,
– épületgépészeti rendszerek:
– vízellátás, csatornázás, gázellátás, villamos energia hálózatok,
– fűtéstechnikai, légtechnikai, hűtéstechnikai rendszerek,
– tűzvédelmi, villámvédelmi, vagyonvédelmi rendszerek felújítása, kiépítése.
Az  épület  bruttó  alapterülete  2.602 m2,  hasznos  alapterülete  1.804 m2,  redukált  alapterülete  1.654 m2. A helyiségek alapterületét épületszintenként és használatonként a helyiséglista tartalmazza.

 

Műszaki leírás

A padlóburkolat a melegpadlós helyiségekben ragasztott tölgyfa parketta, a hidegpadlós helyiségekben kerámia. A falak felületképzése festés, a vizes helyiségekben falicsempe burkolat. A kültéri ajtók és ablakok faanyagú, hőszigetelő üvegezésű nyílászárók, a beltéri ajtók faanyagú, változóan egyszárnyú, vagy kétszárnyú, teli ajtólapos vagy üvegezett nyílászárók. Az ajtók és ablakok egyedi gyártással készültek.
Az épület fűtése meleg vizes, radiátoros központi fűtés, a fűtési energiát gázüzemű kazánok biztosítják. A tetőtéri helyiségek klímáját hűtőrendszer szabályozza.
Egyes helyiségekben (borozó, konyha, étterem) gépi szellőztető rendszert építettek.
A padlóburkolat a melegpadlós helyiségekben ragasztott tölgyfa parketta, a hidegpadlós helyiségekben kerámia. A falak felületképzése festés, a vizes helyiségekben falicsempe burkolat. A kültéri ajtók és ablakok faanyagú, hőszigetelő üvegezésű nyílászárók, a beltéri ajtók faanyagú, változóan egyszárnyú, vagy kétszárnyú, teli ajtólapos vagy üvegezett nyílászárók. Az ajtók és ablakok egyedi gyártással készültek.
A vagyonvédelmet riasztóberendezés, a tűzvédelmet érzékelő és riasztó rendszer felügyeli. Az épület szabványos villámvédelemmel van felszerelve.
Az átalakítást, felújítást az építés időpontjában érvényes szakmai és hatósági előírások betartásával, új anyagok beépítésével végezték. A felhasznált anyagokról, berendezésekről az építtető minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik.

 

Felhasználás

Az épület jelenleg étterem, borozó, bér irodák, 4 db. apartman és több funkciós termekként üzemel.
Az épület lehetséges felhasználási lehetősége rendkívül változatos: luxus szálloda, irodaház, konferencia központ, oktatási intézmény és még nagyon sok minden cél megvalósítható.

 

Az ingatlan területi elosztása

 

 

 

Az ingatlan nettó ára: 455.000.000,- Ft

 

Alaprajzok

képre kattintva kinyílik nagyban

 

Készen áll egy bemutatóra?

Kapcsolat +36 20 9348 964
info@nexgenpictures.hu